The nature of Dark Matter and Large Scale Structure

Asia/Nicosia
University of Cyprus

University of Cyprus

1 Panepistimiou avenue, Aglantzia, Nicosia, Cyprus
Description

We are bringing together a focused group of cosmologists to discuss aspects of Large Scale Structure in light of Dark Matter physics. Relevant topics are, cosmological simulations of LSS, the impact of baryonic physics on dark matter halo properties, matching DM simulations to observations in future surveys, Effective Field Theory of LSS and other approximation methods, methods beyond the classic N-body simulations, models beyond CDM, voids, and upcoming surveys (LSST, Euclid etc).

The format allows for a relaxed atmosphere with amble time for discussion and exchange of ideas.


Organisers:

       Constantinos Skordis

       Savvas Koushiappas


This event is part of a project that has received funding from the European Research Council (ERC) under the European Union's Seventh Framework Programme (FP7/2007–2013) under ERC Grant Agreement No. 617656 “Theories and Models of the Dark Sector: Dark Matter, Dark Energy and Gravity.”


 

Participants
  • Ali Övgün
  • Anastasia Fialkov
  • Anastasia Fialkov
  • Ben Granett
  • Charalambos Pittordis
  • Christian Byrnes
  • Constantinos Skordis
  • Dan Thomas
  • Demetrianos Gavriel
  • Elisa Chisari
  • Jesus Zavala Franco
  • Kyriakos Vattis
  • Leonardo Senatore
  • Lorenzo Reverberi
  • Marianthi Bataki
  • Michael Kopp
  • Nico Hamaus
  • Pier Stefano Corasaniti
  • Raul Jimenez
  • Savvas Koushiappas
  • Sohyun Park
  • Stéphane Ilic
    • 09:00 09:10
      Welcome 10m
    • 09:10 10:10
      Jesus Zavala 1h

      Is gravity the only dark matter interaction that matters in the physics of galaxies?

    • 10:10 10:30
      Lorenzo Reverberi 20m

      fRevolution – Relativistic Cosmological Simulations in f(R) Gravity

    • 10:30 11:00
      Break 30m
    • 11:00 12:00
      Raul Jimenez 1h

      Model Independent Cosmology

    • 12:00 12:30
      Discussion
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:00
      Stephane Ilic 1h

      Challenging the CDM paradigm: constraining DM properties with CMB data

    • 15:00 15:30
      Break 30m
    • 15:30 16:30
      Michael Kopp 1h

      Challenging the CDM paradigm: constraining DM properties with the CMB

    • 16:30 17:00
      Discussion
    • 09:10 10:10
      Ben Granett 1h

      Mapping the Large-Scale Structure of the 
Universe with Spectroscopic Redshift Surveys

    • 10:10 10:30
      Kyriakos Vattis 20m

      Dark matter decaying in the late Universe can relieve the H0 tension

    • 10:30 11:00
      Break 30m
    • 11:00 12:00
      Leonardo Senatore 1h

      The Effective Field Theory of Large-Scale Structure applied to SDSS/BOSS data

    • 12:00 12:30
      Discussion
    • 12:30 14:00
      Break: Lunch
    • 14:00 19:30
      Free time 5h 30m
    • 19:30 22:00
      Workshop dinner 2h 30m Agia Anna Tavern

      Agia Anna Tavern

      Agia Anna
    • 09:10 10:10
      Nico Hamaus 1h

      Cosmic Voids as Cosmological Probes

    • 10:10 10:40
      Break 30m
    • 10:40 11:40
      Anastasia Fialkov 1h

      Effects of Dark Matter at Cosmic Dawn

    • 11:40 12:15
      Discussion
    • 12:15 13:45
      Lunch 1h 30m
    • 13:45 14:45
      Pier-Stefano Corasaniti 1h

      Dark Matter Scenarios and the High-z Universe.

    • 14:45 15:15
      Discussion
    • 15:15 15:45
      Refreshments 30m
    • 09:10 10:10
      Elisa Chisari 1h

      Cosmology with weak gravitational lensing: challenges and opportunities

    • 10:10 10:40
      Break 30m
    • 10:40 11:40
      Chris Byrnes 1h

      Cosmology with primordial black holes

    • 11:40 12:40
      Discussion: Concluding remarks
    • 12:40 14:10
      End of workshop -- lunch 1h 30m